Lectii de SAH    |     home
Sala de antrenament   |   Module de curs   |   Lectii particulare   |   De ce sa joc sah?   |   Contact
De ce sa joc sah?  Pentru ca e util si frumos:

 

Sahul este o arta ce imbraca forma unui joc. Daca nu credeai vreodata ca vei deveni un artist, sahul iti demonstreaza ca te-ai inselat. Sahul scoate la iveala artistul din tine. Imaginatia va zbura libera printre infinitele posibilitati existente in cele 64 de patratele. Vei picta in minte tablouri cu pozitii ideale si mutari perfecte pentru soldati tai. Ca artist de sah, vei avea un stil si o personalitate originale.

Sahul este un sport pentru toate varstele. Sahul se poate invata oricand si, spre deosebire de alte sporturi, nu exista varsta de retragere. De asemenea varsta nu este un factor cand iti alegi oponentul. Tinerii pot juca batraneste si batranii pot face greseli copilaresti.

Sahul dezvolta memoria. Teoria sahista este complicata si multi jucatori memoreaza diferite variante de deschidere. Vei invata sa recunosti numeroase modele si sa iti amintesti variante lungi. Sahul imbunatateste capacitatea de concentrare. In timpul jocului ai un singur scop: sa dai mat si astfel sa devii invingator. Sahul dezvolta gandirea logica.

Sahul imbunatateste situatia scolara. Numeroase studii au aratat ca scolarii au obtinut un nivel superior la citire, matematica si au dobandit o abilitate generala mai mare de invatare ca urmare a jocului de sah. Astfel, copiii care joaca sah invata mai bine la scoala si au mai multe sanse de reusita in viitor.

Sahul cere o buna intelegere a strategiei logice. De exemplu vei afla ca este foarte important sa dezvolti piesele inca de la inceput, sa tii regele aparat tot timpul partidei, sa nu iti slabesti pozitia si sa nu dai piese degeaba (chiar daca se va intampla de multe ori de-a lungul carierei tale sahiste). Greselile sunt inevitabile, iar sahul, ca si viata, este un proces continuu de invatare.

Sahul dezvolta imaginatia si creativitatea. Te incurajeaza sa fii inventiv. Exista un numar infinit de combinatii artistice ce pot fi construite. Sahul te invata sa fii independent. Esti fortat sa iei decizii importante, influentat doar de propria ta judecata. Sahul dezvolta capacitatea de a prevedea si uneori de a-ti prezice consecintele actiunilor. Te invata, la modul simplist daca vrei, sa te uiti in ambele parti atunci cand treci strada. Sahul inspira auto-motivarea. Te incurajeaza sa cauti mutarea cea mai buna, planul cel mai bun, cea mai frumoasa continuare din nenumarate posibilitati. Te incurajeaza sa tintesti fara oprire spre progres, intotdeauna cautand scanteia care sa aprinda flacarile victoriei.

Sahul demonstreaza ca succesul inseamna multa munca. Cu cat practici mai mult cu atat vei fi mai bun. Trebuie sa stii sa pierzi si sa inveti din greselile tale. Unul dintre cei mai mari jucataori ai tuturor timpurilor, Capablanca, spunea :  Poti invata mai multe dintr-un joc pe care il pierzi decat dintr-unul pe care il castigi. Va trebui sa pierzi sute de jocuri ca sa devii un jucator bun. 

Sahul dezvolta gandirea stiintifica. In timpul jocului, in minte se genereaza numeroase variante si idei. Explorezi noi idei, incerci sa le prezici finalitatea si ai revelatii surprinzatoare. Te decizi asupra unei ipoteze, apoi faci o mutare si o testezi.

Sahul are legatura cu matematica. Nu trebuie sa fii un geniu ca sa-ti dai seama de legatura dintre sah si matematica. Sahul implica un numar infinit de calcule, de la numararea atacatorilor si aparatorilor in eventualitatea unui simplu schimb, pana la calcularea variantelor lungi. Iar pentru calcule, iti folosesti capul, nu calculatorul.

Sahul are legatura cu cercetarea. Exista milioane de materiale legate de sah, care surprind fiecare aspect al jocului. Poti sa-ti faci chiar si o biblioteca personalizata. In viata, cel mai important este cum sa gasesti, sa organizezi si sa folosesti legaturile dintre informatii. Sahul este un exemplu perfect si o oportunitate de a exersa asta.

Sahul dezvolta psihicul. Sahul testeaza rabdarea, nervii, puterea vointei si concentrarea. Iti dezvolta abilitatea de a relationa cu ceilalti semeni. Pune la incercare sportivul din tine intr-un mediu competitiv.

Sahul te ajuta sa vezi lumea. Sahul iti ofera deschidere catre intreaga lumea. Nu trebuie sa fii un jucator de top ca sa poti participa la competitii importante. Exista competitii pentru toate categoriile valorice. Sahul iti ofera numeroase ocazii sa calatoresti, nu numai in tara, dar si in toata lumea. Sahul este un limbaj universal, poti comunica cu orice alt jucator, pe tabla de sah. Totodata, iti da posibilitatea sa intalnesti multi oameni interesanti, cu care vei lega prietenii pe viata.

Sahul nu este un sport scump. Nu ai nevoie de cine stie ce echipament sofisticat ca sa joci. Turneele sunt deseori mai ieftine decat taberele sau excursiile in aceleasi locatii.

Sahul este AMUZANT! Nu este ca celelalte jocuri pe tabla. Nici un joc de sah nu se repeta, ceea ce te face sa ai din ce in ce mai multe idei cu fiecare joc. Nu te prictisesti niciodata. Intotdeauna ai atat de multe de descoperit. In fiecare joc, esti generalul unei armate si singur decizi soarta soldatilor tai. Ii poti sacrifica, schimba, fixa, salva, promova sau le poti ordona sa treaca de orice obstacol pentru a incercui regele inamic. Puterea e in mainile tale !

Pe scurt:  Sahul este sportul mintii, este UTIL si FRUMOS!